Kokeilukulttuurilla Hyvää Joensuussa

Vintage Joensuu vol2 on jo toinen Pohjois-Karjalassa toteutunut luovien alojen täydennyskoulutus, jossa luovien alojen osaajat rakentavat uutta työtä oman osaamisensa ympärille. Tiistaina 21.2.2017 130 päivän yhteinen matka huipentui valmistuvien muutosmuotoilijoiden voimannäytökseen. Vintage Joensuun vol.2 muutosmuotoilijat jalkautuvat Joensuun katukuvaan kolmen hengen tiimeissä sparraajiensa kanssa näyttämään miten luovuudella ja ketteryydellä, kokeillen luodaan uusia elämyksiä ja kokemuksia ja Hyvää elämää Joensuussa.

Tehtävään saimme alustuksen Tamoran Saaralta ja Mikolta, jotka tutustuttivat meidät Valtioneuvoston kanslian kokeilukulttuurin huoneentauluihin ja innostivat meitä miten kokeiluja muotoillaan, toteutetaan ja arvioidaan. Kokeilukulttuurin vahvistaminen on yksi pääministeri Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeita, jolla on tavoitteena löytää innovaatioita ja ratkaisuja yhteiskunnan ja palveluiden kehittämiseen.

kirjat

Mitä kokeilukulttuuri sitten on? Kokeilukulttuuriin liitetään monia teesejä; kokeillaan-aina opitaan, tai epäonnistumalla oppii tai vaikka hyvin kokeiltu -puoliksi tehty. Tämän sisäistäminen ja kokeilu oli meidän ryhmämme teema tänään.

Mitä hyvää keksittäisiin ihmisille, kiertoon, koettavaksi? Käytössämme oli 150 € rahaa tähän haasteeseen. Hetki mietittiin ja yksimielisesti ryhmämme suuntasimme kohti Suomalaista kirjakauppaa. Valikoimme 6 eri tyylilajin kirjaa. Mukaan mahtui runoutta, novellia, lastenkirjakin. Mitähän nämä kirjat herättäisivät ihmisten mielissä jos vain antaisimme ne ilmaiseksi luettavaksi ja koettavaksi, yksin tai yhdessä? Jokaisen kirjan sisäkanteen kirjoitimme pienen alustuksen ja toiveen, että kirja lähtisi kiertoon, ja että sosiaaliseen mediaan voisi jakaa kirjakokemuksen hästägillä #kirjakierrossa, #voimannäytös. Kirjat jaettiin paikallisiin yrityksiin Mokkamaa, Hyve ja Pahe, Ihmisen teatteri, Taitokortteli ja Fondo. Saipa yksi muutosmuotoilijakin kirjan luettavakseen. Ihmiset suhtautuivat asiaamme suurella mielenkiinnolla ja uteliaalisuudella. Kirjat tulisivat luetuiksi, meille luvattiin.

Käyntimme Ihmisen teatterin tiloissa oli mieleenpainuva kokemus. Talossa oli teatterialan osaajien ryhmä täynnä positiivista hulluutta. Kiinnostus meitä ja osaamisiamme kohtaan oli suuri. Tämä käynti toisi ehkäpä työnsirpaleita muutosmuotoilijoille tulevaisuudessakin. Ensivaikutelma kokeilusta oli onnistunut. Tämä kokeilu kuitenkin jatkuisi. Mielenkiinnolla jäämmekin odottamaan millaisia kirjakokemuksia sosiaalisessa mediassa jaetaan.

katse-tulevaisuuteen

Palasimme Vintagen tilohin ja mietimme uutta lähestymistä kaupunkilaisiin. Kirjakauppa kutsui meitä taas. Rahaa oli vielä käytettävissämme. Kassi täyttyi piirustuspaperista, väreistä ja peleistä. Lähdimme viemään lahjoitusta valittuun kohteeseen. Matkalla poikkesimme Taitokortteliin viemään vielä yhden kirjan Kauppaneuvoksen kahvilan kirjahyllyyn. Ken sen sieltä nappaisi luettavaksi.

lahjoitus-perheentalo

Muutosmuotoilijoiden eri joukkiot ovat olleet tiiviissä yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa koko täydennyskoulutuksen ajan. Joensuun Perheentalo tuntui siis sopivalta paikalta lahjoittaa jotain tarpeellista sen toimintaan. Talossa vallitsi niin lämmin ja aito tunnelma. Lahjoitus otettiin ilolla vastaan ja tarvikkeet tulisivat varmasti hyvään käyttöön. Hyvästä teosta tuli hyvä mieli! Täällä lahjoituksesta tulisi hyötymään suuri joukko joensuulaisia lapsiperheitä. Vielä läksiäisiksi luovutimme uuni tuoreen muutosmuotoilijoiden julkaisun kiitokseksi onnistuneista yhteisistä projekteista.

postkortit

Matkamme jatkui Carelicumiin mielessä jo seuraava kokeilu. Hei postikorttihan ilahduttaa! Ostimme kasan taidepostikortteja ja postimerkkejä. Päätimme kokeilla miten ihmiset suhtautuisivat, jos saisivat yksinkertaisen postikortti-tervehdyksen lähetettäväksi ilmaiseksi ystävälleen tai sukulaiselleen. Lähdimme lahjoittamaan kortteja Kauppakeskus Ison Myyn käytäville. Tämä haaste osoittautuikin hankalimmaksi. Eikö kukaan halunnut enää lähettää postikortteja? Ei ollut kynää, osoitteita ei ollut enää tallella, muuten vain aika ei nyt ollut sopiva. Monia syitä löytyi. Sosiaalinen mediako on syrjäyttänyt tämän jalon ihmisten välisen yhteydenpidon muodon. Lopulta saimme kuitenkin 12 korttia matkaan. Näistä vieläpä ilahduttiin ja yksi korteista, 1929-luvun Suomi-postikortti lähti Amerikkaan asti ilahduttamaan sukulaisia.

Aikamme alkoi olla lopuillaan kokeilujen ja voimannäytöksen suhteen. Loput 2.25€ lahjoitimme Pelastakaa Lapset ry:n rahalippaaseen. Paljon olimme me itse ainakin saaneet ja oppineet kokeilukulttuurin kokeilemisesta. Opimme, että vuorovaikutus rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kaupunkilaisten kanssa, hyvät ja elämykselliset teot luovat Hyvää elämää Joensuussakin. Kiitos mahtavalle tiimille!

Vintage Joensuu vol2 muutosmuotoilijat  Joni Tanskanen #65, Ia-Päivikki Jaakkonen #67,  Ulla Mönkkönen #71 ja  Kati Jukola #61

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s