Muutosmuotoilua Paalasmaalla

Keskellä Pielistä kohoaa Suomen korkein saari, Paalasmaa, joka on 225,2 metriä merenpinnasta. Paalasmaan nimi juontaa sanasta ”palasmaa”, johon kirkkomatkoillaan Lieksaan soutaneet juukalaiset poikkesivat syömään välipalaa eli ”palasta”. Saarella on 50-luvulla ollut noin 450 asukasta, mutta nykyisin vakituista asukasta noin sadan henkilön verran. Kesäisin väkiluku moninkertaistuu mökkiläisten saapuessa kesäloman viettoon.

sillaltapaalasmaa

Aikaisemmin Paalasmaan kylätoimikunta on ollut hyvinkin aktiivinen ja on järjestänyt tapahtumia näytelmistä äitienpäiväkahvituksiin. Asukkaiden vähentyessä kylätoimikunnan toimintakin hiipui. Vuonna 1993 kylätoimikunta rekisteröitiin yhdistykseksi ja 1996 kyläyhdistys osti käyttöönsä entisen kyläkoulun.

talvinenkylatalo

Nyt kyläyhdistyksen toimintaa elvytetään entiseen loistoonsa. Tässä Vintage Joensuun muutosmuotoilijat ovat apuna. Osallistuimme Vuokossa ”Kyläkierros meidän nurkilla” -kyläiltaan, jonka järjestivät Juuan kunta, Vaara-Karjalan Leader ry ja Maaseudun sivistysliitto. Kyläillassa kunnanjohtaja toi Juuan kunnan terveiset, puhuttiin erilaisista teemahankkeista sekä kylien ympäristö- ja turvallisuusasioista. Saimme aimoannoksen tietoa erilaisista rahoitusvaihtoehdoista ja pääsimme sisälle yhdistysasioihin Juuassa.

leader_kylailta

Osallistuimme myös Paalasmaan kyläyhdistyksen kokoukseen kuulemaan toiveita muutosmuotoilutyöhön. Toiveiksi nousi mm. kylätalon sisäremontin yhteyteen liittyvä sisustussuunnittelu ja Paalasmaan herättäminen ”ruususen unestaan” sosiaalisen median avulla, mutta suurimmaksi toiveeksi nousi jonkinlainen yhteistoiminta kyläläisten kesken. Onhan kyläyhdistyksen tavoitteenakin saarelaisten ja mökkiläisten hyvinvointi, aktivointi ja informointi. Niinpä päätimme järjestää kyläläisille kyselyn, jossa kartoitamme heidän toiveitaan mm. asumisen hyvinvoinnin ja harrastustoiminnan tiimoilta. Vastauksista kyläyhdistys voi poimia ideoita kylän yhteistoiminnalle. Kyselyn ajankohdaksi valikoitui Lucian päivänä pidetty kyläläisten yhteinen puurojuhla, jossa olimme myös mukana järjestämässä; niin digitaalisesti, sosiaalisesti kuin fyysisestikin vuorovaikuttaen.

lossi

Kyselylomake keräsi puurojuhlan viettäjiltä 28 % vastauksia. Kysyimme ruksi ruutuun-systeemillä ja avoimilla kysymyksillä mm. mikä lisäisi kylällä asumisen hyvinvointia, terveys-, kulttuuri-, liiketoimintapalveluista ja ympäristöasioista. Eniten vastauksia tuli ympäristön ja liiketoiminnan aiheryhmiin, myös hyvinvoinnin ja kulttuurin aihepiirin vastaukset kulkivat käsi kädessä. Lähetimme tulokset Paalasmaan kyläyhdistyksen käyttöön ja Juuka-seuran projektikoordanaattorille.

Muutosmuotoilutyö Paalasmaan kyläyhdistykselle jatkuu mm. kotisivujen (tässä linkki) ja twitterin (ja tässä myös linkki) suunnittelulla, luonnostelemme kylätalolle sisustusta ja kehitämme ideoita kauniin Paalasmaan markkinointiin.

nakotorni

Muutosmuotoilijat Merja, Mikko ja Ulla, Vintage Joensuu vol.2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s