Näkökulmia ja haasteita preerialla

Matkasimme muutosmuotoilija Antti Immosen johdolla kahden päivän ajan yrittäjyyden, muutosmuotoilun ja villin ideoinnin maailmoissa. Cowboyt ja lainsuojattomatkaan eivät jääneet tuntemattomiksi. Tutustuimme liiketoimintasuunnitelman tekemiseen ja saimme huomata, että liikeidean taustalla piilee monta mahdollisuutta, eikä hyvän liikeidean tarvitse olla täydellinen.

Yrittäjyyden olemukseen kuuluu paljon vastuuta, mutta myös ihan omanlaista vapautta. Jopa sellaista vapautta, jota voisi verrata lainsuojattomuuteen: on aivan omillaan, hyvässä ja pahassa. Yrittäjänä on vapaa luomaan oman toimialansa ja on mahdollisuus lähteä kehittämään omaa työtään, ikään kuin start-up yritysten tapaan. Omat intohimot, tiedot ja taidot voivat yhdistyä ja ehkä aikaisemmista harrastuksistakin syntyy uutta työtä. Antti työskentelee omassa yrityksessään Muutoshuone Antti Mikael ja on pitänyt siitä, että voi kehittää työtään vapaasti, eikä yrityksen toimiala ole sidottu vain tiettyihin toimintoihin.

antti-immonen

Muutosmuotoilija Antti Immonen

Yrittäjänä on mahdollisuus työllistyä tekemällä pieniä työkokonaisuuksia. Toimeentulo koostuu useasta eri lähteestä ja näin on tilaisuus ottaa vastaan nopeastikin tarjoutuvia työtilaisuuksia. Uuden työn ei tarvitse olla avoinna oleva työpaikka, vaan yrittäjänä voi ottaa yhteyttä juuri oman kiinnostuksensa kohteisiin ja kertoa osaamisestaan.

Kirjoitettu cv ei enää ole ainoa mahdollisuus, eikä ehkä se parhaiten joukosta erottuva muoto. Katsoimme netistä esimerkkejä video-cv:stä ja pohdimme, millaisia asioita videomuotoisessa cv:ssä olisi hyvä olla. Reilun minuutin mittainen video kertoo jo ytimekkäästi kuka olen, mitä osaamista minulla ja on millaisia unelmia minulla on työstä. Videon tulee olla huolellisesti tehty, mutta ei liian loppuun saakka siloiteltu. Oma persoona saa tulla esiin!

kati-jauhiainen

Katin käsissä esineet pääsevät uusiokäyttöön opiskelun lomassa

Omien videoesittelyiden käsikirjoitusten ideointi alkoi. Päätimme kuvata pienen videon iltapäivällä. Joko niin, että tuloksesta tulee Vintage Joensuulaisten yhteinen esittely tai siten, että jokainen saa oman lyhytvideon. Oma, yksilöllinen video cv koettiin tärkeäksi ja päätettiin, että asialle ja toteutukselle jätetään vielä aikaa. Hyvän video cv:n voi lähettää moneenkin työpaikkaan, mutta viestin tulee aina olla yksilöity. Työtarjouksen vastaanottajalle ei saa muodostua kuvaa, että lähettäjä toimii ”monistuskoneena” ja lähettää kymmenittäin viestejä, ilman sen ajatellumpaa tarkoitusta. Uuden työn etsimisessä kannattaa toimia yrittäjämäisesti, vaikka ei olisikaan omaa yritystä. On aktiivinen, edustaa itseään ja omia arvojaan ja tuo osaamistaan esille.

risto-john-wayne

John Wayne löytyi joukostamme

Kahteen päiväämme mahtui iso annos asiaa liiketoimintasuunnitelman laatimisesta ja yrittäjyydestä. Pohdimme yrittäjänä ja työelämässä onnistumisen ideologiaa ja peilasimme ajatuksia omaan työminäämme. Oppimistamme sävyttivät idearikkaus ja uudet oivallukset. Elämyksellisyys ja konkretia kulkivat käsikädessä.

Vintage Joensuu vol. 2 sparraaja, muutosmuotoilija #61 Patrik Ikäläinen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s