Ihmissuhteista ja käyttäytymisestä.

Tänään Vintage Joensuulle saapui imatralainen yrittäjä, kulttuurin monitoiminainen Mirja Borgström juttelemaan meidän kanssa ihmissuhdekyvyistä, ihmiskäsityksestä ja ihmisyydestä. Mitä ne ovat ja mihin niitä tarvitsemme? Miten ihmiset eroavat eläimistä, voiko molemmat tuntea empatiaa?

Ollakseen onnellinen, ihminen tarvitsee lähelleen ihmisen, jolle merkitsee jotain. Ihmisen, joka arvostaa ja välittää. Onko suurellakaan omaisuudella merkitystä ilman ihmissuhteita?

Vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa, on tärkeää olla läsnä. Oikeasti läsnä ja kuunnella. Sillä hetkellä juuri se ihminen, jonka kanssa olet tekemisessä, on sen hetken tärkein asia. Kuule, kuuntele. Ole läsnä, ole hereillä. Anna palaute aidosti, rehellisesti.

Entä mitä on älykkyys? Se on kykyä ymmärtää kokemuksia, havainnoida elämää mahdollisimman objektiivisesti. Ihmissuhdetaidoissa tärkeää on varsinkin sosiaalinen älykkyys, tahdikkuus ja sydämen sivistys. Älykkyys on osittain luonteenpiirre ja kasvatuksen tulos, se on myös opittavissa.

Toimintakyvyn perusedellytys on fyysinen ja/tai henkinen terveys ja yhdessä ne muodostavat kokonaisuuden. Terveys on osittain perinnöllistä, osittain itse hallittua. On tärkeää pitää huolta omista huoltoväleistä, omasta hyvinvoinnista.

Ihmissuhteissa myös itsenäisyys on tärkeä ominaisuus. Pitää luottaa omiin tunteisiin ja ajatuksiin, kyetä tunnistamaan vaarat ja puolustautumaan. Palautteen vastaanottaminen ja itsensä arvioiminen sen pohjalta voi olla kaikkein hedelmällisintä. Itsenäisyyteen kuuluu sopivassa määrin riippumattomuus siitä, mitä muut minusta ajattelevat ja ymmärrys siitä, ettei ole jokaisen rakastama. Pystytkö muuttamaan mielipidettäsi, jos toisen ajatus on parempi? Vai pidätkö kynsin ja hampain kiinni omasta näkemyksestäsi?

Elämällä elämää oppii arvostelukykyä; aistimalla ja havainnoimalla. Erilaisten kokemusten arviointikyky kasvaa ja rajoja on helpompi tunnistaa. Arvostelukyky liittyy voimakkaasti kulttuurisidonnaiseen viitekehykseen.
Luovuus ja rohkeus ovat sukua toisilleen. Ole rohkeasti luova. Käyttäydy uudella tavalla, kyseenalaista, ihmettele, hämmästele, lähde seikkailuun ja katso totuttuja asioita uudella tavalla.

Toimiviin ihmissuhteisiin vaikutat itse. Anna itsellesi aikaa, tilaa. Pelkistä ja yksinkertaista. Työskentele tunteiden kanssa, herkistä kokemuksen skaalaa. Hae laajakaistaa elämän kosketuspintoihin. Pidä huolta itsestäsi, kykene vastaanottamaan ja antamaan apua tarvittaessa.

img_7839

Lounaan jälkeen siirryttiin käymään läpi etiketti- ja tapatietoutta.

Vaikka kaikkia tapoja ei välttämättä orjallisesti noudatetakaan niin on silti hyvä olla tietoinen niistä. Hyviin tapoihin kuuluvia asioita ovat mm. ulkoinen olemus, tervehtiminen, esittely, esittäytyminen, puhuttelu, sinuttelu, teitittely, tittelit ja arvonimet sekä niihin liittyvät perussäännöt. Muista myös tärkeät Kiitos, Anteeksi ja Toivotukset. Kutsuminen juhliin, vastaaminen kutsuun, juhlan kulku, illallinen pöytäkarttoineen sekä lähtö juhlista, käytiin myös läpi.

Etiketti- ja tapatiedossa pitää kiinnittää huomiota kansainvälisyyteen. Pitää huomioida eri uskontojen ja kulttuurien vaikutus tapoihin, kunnioittaa vastapuolen arvomaailmaa ja on oltava tietoinen, miten lahjat ja värit merkitsevät eri asioita eri kulttuureissa.

On hyvä muistaa, että kommunikointitavoista tunne (+ilmeet, eleet, ulkoinen olemus) on viesteistä nopein. Sen jälkeen tulee äänensävy ja vasta viimeisenä tulevat sanat. Ensivaikutelma on tärkeä ja sitä voi olla hankala lähteä muuttamaan jälkeenpäin.

Päivä oli mielenkiintoinen ja hauska, Mirja osasi kertoa asioista rennosti mutta asiantuntevasti. Kättelyjä ja tervehtimisiä tehtiin ihan käytännön harjoituksina.

Hei, me käyttäydytään!

Vintage Joensuu 2 -sparraaja Sari Pitko, muutosmuotoilija #56

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s